MEVSİMLİK İŞÇİLERİN İŞ KANUNUNA GÖRE HAKLARI
Öncelikle mevsimlik bir işten bahsedebilmemiz için yapılan işin gerçek anlamda mevsimlik olması gerekmektedir. Örneğin, her yıl sadece Mart - Eylül tarihlerinde üretilen ürün hakkında çalışan işçi mevsimlik işçi olabilmektedir.
Sadece bu şekilde bir dönem çalışan işçi mevsimlik işçi olarak sayılacak olup kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır. Ancak, her yıl iş akdi yenilenen ve yılın belli dönemlerinde çalışan işçilerin iş akdi zincirleme iş akdi olarak kabul edilecektir. Bu durumda işçi başta kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve ihbar tazminatına hak kazanacaktır.
Bunlara istinaden, kıdem tazminatı ve diğer tazminatları ödememek için bazı işverenler kötü niyetli olarak mevsimlik işçi çalıştırdıklarını savunmaktadırlar. Ancak, üst kısımda belirtmiş olduğumuz üzere öncelikle mevsimlik iş akdinden bahsedebilmemiz için işin niteliği gereği mevsimlik olması gerekmektedir. Örneğin; yılın belli döneminde hasat yapılan çilek işletmesinde çalışan işçinin iş akdi mevsimlik iş akdi olabilir.
Ayrıca, mevsimlik iş akdinden bahsedebilmemiz için iş akdinin her yıl yenilenmemesi gerekmektedir. Örneğin, her yıl Mart - Aralık ayları arasında faaliyet gösteren beton ve inşaat firmasında çalışan kamyon şoförü mevsimlik işçi değildir. Keza, yapılan iş mevsimlik iş olmayıp her yıl da iş akdi yenilenmektedir. Bu iş akdi belirsiz süreli iş akdidir.
Her yıl mevsimlik iş akdi yenilendiği zaman, zincirleme iş akdi gereği, hizmet süresine göre işçi başta kıdem tazminatı olmak üzere diğer tazminat ve işçilik alacaklarına hak kazanabilmektedir. Ancak, mevsimlik işçi hususu İş Kanununda yer alan geniş ve ucu açık bir konudur. Bu nedenle davaya bakan Mahkemenin iş akdinin mevsimlik iş akdi olup olmadığını açıkça araştırması gerekmektedir.
Av. İsmail KIZIK
Yayınlayan : Mutlu Hukuk Bürosu
Keywords: MEVSİMLİK İŞÇİLERİN İŞ KANUNUNA GÖRE HAKLARI,
0