Mutlu Hukuk Bürosu

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR?

blog-post

Yayınlayan : Mutlu Hukuk Bürosu

Keywords: altın, düğün, örf ve adet, ziynet alacağı. ,

0

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR?

Özet         : Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından düğünde takılan altınların kime ait olacağına yönelik uyuşmazlıklar yönünden görüş değişikliğine gidilmiş olup ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma var ise anlaşma esas alınacak, anlaşma yok ise yerel örf ve âdetin varlığı ispat edilirse örf ve âdete göre paylaşım yapılacak, aksi halde karşı cinse özgü olan ziynet eşyaları dışında erkeğe takılanlar erkek eşe, kadına takılanlar kadın eşe ait olacaktır.

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR?

Düğünde takılan altınların kime ait olacağı, kullanılan altınların iadesinin gerekip gerekmeyeceği birçok uyuşmazlığa konu olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Düğünde takılan altınların kime ait olduğu hususunda 2024 yılına kadar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen kararlarda birlik söz konusudur. Verilen kararlara göre ziynet eşyalarının eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılacağı ve artık kadının kişisel malı niteliğini kazanacağı hususunda fiili karine bulunmaktadır (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E. 2004/4-249, K. 2004/247 E. T. 05.05.2004; E. 2017/3-1040 K. 2020/240, T. 04.11.2020; E. 2017/3-1512, K. 2020/835, T. 04.11.2020; E. 2021/650, K. 2023/76, T. 15.02.2023).

Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2024 yılında vermeye başladığı kararlar ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca benimsenen ilkeden ayrıldığını belirtmiştir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 04.04.2024 tarihinde verdiği karar ile toplumun geleneklerinin değişikliğe uğraması, ekonomik ve hukuksal ilişkilerdeki gelişimler gözetilerek içtihat değişikliğine gidildiğini belirtmiştir. Bu bağlamda, taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda anlaşma mevcut ise paylaşım, bu anlaşmaya göre gerçekleştirilecek, anlaşma bulunmadığı takdirde yerel örf ve âdetin varlığı iddia ve ispat edilirse bu kurala göre paylaşım gerçekleştirilecektir. Aksi takdirde erkeğe ve kadına takılan/verilen ve ekonomik değer taşıyan her şeyin kural olarak kendilerine ait olacağı belirtilmiştir. Ancak takılar içinde karşı cinse özgü (kadına ya da erkeğe özgü) bir şey varsa o cinse verilmiş sayılacak, özgü olma konusunda çekişme varsa ve gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılacak, bilirkişi incelemesi sonucunda o şeyin her iki cinse özgü olduğu belirlenmişse o şey takılan/verilen eşe ait olacaktır. Takı sandığı/torbasına konulan ekonomik değer taşıyan şeyin aidiyeti konusunda; konulan şey kadına ya da erkeğe özgü bir şey ise o cinse verilmiş sayılacak o şeyin her iki cinse özgü olduğu belirlenmişse ortak kabul edilecektir (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi E. 2023/5704 K. 2024/2402 T. 4.4.2024).

Güncel olarak benimsenen ilkeler doğrultusunda ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma var ise anlaşma esas alınacak, anlaşma yok ise yerel örf ve âdetin varlığı ispat edilirse örf ve âdete göre paylaşım yapılacak, aksi halde karşı cinse özgü olan ziynet eşyaları dışında erkeğe takılanlar erkek eşe, kadına takılanlar kadın eşe ait olacaktır.

                                                                                                                       Av. Fadime TOPÇU EKİNCİ

Bu Makaleyi Paylaş :